Selecteer een pagina

De winter is officieel in aantocht en hiermee is het vaarseizoen ten einde gekomen. Dit is het ideale moment om de komende maanden jouw boot te onderhouden. Gedurende het vaarseizoen heeft jouw geliefde boot constant in het water gelegen, waardoor het blootgesteld is aan weersinvloeden. Hierdoor zijn er zoutaanslag, algen en groene aanslag zichtbaar op de romp van jouw boot. Om in het voorjaar weer te kunnen varen, is het noodzakelijk om jouw boot een flinke reinigingsbeurt te geven. Maar hoe moet je dit nou precies doen? In deze blog geven wij je verschillende tips zodat je binnenkort zelfstandig aan de slag kan.

1. Begin op de juiste plek

Eigenlijk is het reinigen van een boot hetzelfde als een auto. Bij beide voertuigen begin je namelijk bovenaan en werk je steeds verder naar beneden. Op deze manier voorkom je dat al het vuil zich op een bepaalde plek gaat ophopen. Tijdens het reinigen van jouw boot is het belangrijk dat je altijd lauwwarm water gebruikt en de dosering hoeveelheid bij gebruik van reinigingsmiddelen zorgvuldig afleest. Wanneer je een te grote hoeveelheid van een reinigingsmiddel gebruikt, dan kan dit ervoor zorgen dat je boot beschadigd en te vettig wordt.

2 Dek schoonmaken

Het is belangrijk om te weten dat een polyester dek of een teakhouten dek ieders om een andere behandeling vragen. Zo kan je bij een polyester dek bijvoorbeeld gebruik maken van een harde borstel en een hogedrukreiniger. Bij een teakhouten dek daarentegen is het juist verstandig om zachte borstel, spons en een emmer water te gebruiken. Tijdens het reinigen van het dek is het beter om een borstel met een steel te gebruiken, omdat dit voorkomt dat je rugklachten krijgt. Gebruik hierbij altijd ronddraaiende bewegingen en ga juist niet me de nerf mee. Wanneer je dit wel doet, dan maak je de houtnerf onbewust groter en kan het dek er verweerd gaan uitzien.

3 Accessoires reinigen

Vanzelfsprekend is iedere boot voorzien van bootkussens, een bootkap en dekbeugels. Tijdens het schoonmaken van het dek is het handiger om deze accessoires direct mee te nemen. Zo hoef je dit op een later moment niet meer te doen wat aanzienlijk tijd bespaart. Voor het oppoetsen van al het rvs en chroom van jouw boot kan je het beste een speciale chroomreiniger gebruiken. Dit reinigingsmiddel is ook handig voor bootrelingen en lijsten. Het reinigen van de bootstoel doe je daarentegen juist weer met een vinyl shampoo. Hiermee voorkom je dat het materiaal uitdroogt.

4 Bekleding schoonmaken

De meeste mensen vergeten met grote regelmaat dat zelfs de bekleding wel een reinigingsbeurt kan gebruiken. Deze plek is immers een broeiplek voor schimmels en weerplekken. Om de bekleding schimmelvrij te houden kan je het beste een allesreiniger gebruiken. Hiermee verwijder je in een handomdraai alle vlekken en vuil. Zodra je klaar bent met de schoonmaakbeurt, dan is het noodzakelijk om e plastic bootkap te impregneren zodat het weer waterafstotend wordt.

5 Roest verwijderen

Het kan gebeuren dat er tijdens de reinigingsbeurt verschillende gebreken zichtbaar worden. Dit is niet zo gek aangezien een boot maanden in het water ligt en met regelmaat gebruikt wordt. Gelukkig zijn de meeste gebreken eenvoudig te repareren. Heeft jouw boot meerdere roestplekken? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Met een speciale roetsreiniger haal je gemakkelijk roestplekken weg, zodat jouw boot er weer tegenaan kan. Natuurlijk kan het in de loop der jaar gebeuren dat jouw boot niet meer te repareren is. Wanneer dit het geval is, dan is het wellicht een optie om een nieuwe boot te kopen. Zo kan je snel weer genieten van het water!